Bitsquevolen

Blog divulgatiu en telecomunicacions i aeronàutica de la comunitat EETAC

By

TV sobre IP a l’EETAC

Sabíeu que la TV sobre IP assolirà la xifra de 80 milions d’espectadors en només dos anys? A l’EETAC i a la Fundació i2CAT  ja fa temps que estem experimentant amb les tecnologies IPTV en forma de Projectes Fi de Carrera, i les expliquem a l’assignatura  Serveis Audiovisuals sobre Internet, del Grau en Enginyeria Telemàtica.

L’estàndard DVB-IPTV

L’ETSI i DVB  han creat l’estàndard DVB-IPTV per la difusió de TV en directe sobre xarxes IP, I per l’accés de vídeo sota demanda (servei de videoclub), amb alta qualitat. Noteu que precisament la qualitat és la gran diferencia entre un servei  IPTV i un servei d’streaming com Youtube: IPTV s’ha de veure amb la mateixa o més qualitat que les transmissions actuals de TDT, i l’usuari no ha de notar que es transmet sobre IP (és a dir, no han d’haver-hi pèrdues de paquets, ni s’ha de parar la imatge, ni s’ha de demanar a l’usuari que configuri paràmetres, etc).

DVB-IPTV proporciona, entre d’altres característiques:

 • L’autoconfiguració del decodificador de l’usuari, amb els protocols DHCP, DNS i NTP.
 • La presentació de la llista de serveis disponibles, amb els protocols DVBSTP , HTTP i records XML.
 • La selecció del contingut (TV en directe o sota demanda) amb els protocols IGMP i RTSP.
 • La transmissió en temps real amb el protocol RTP, incloent la possibilitat de protegir el vídeo amb tècniques avançades de FEC (Forward Error Coding), un innovador esquema d’entrellaçat de paquets IP, i la possibilitat d’aprofitar la qualitat de servei proporcionada per l’arquitectura DiffServ.
 • La distribució en temps no –real (per exemple, baixar una pel·lícula a milions de descodificadors durant la nit, quan la xarxa està més descarregada) amb els nous protocols FLUTE de multicast fiable.
 • L’accés a serveis avançats de descripció basats en l’estàndard  Broadband Content Guide i l’arquitectura Web Services  i SOAP, que obre moltes possibilitats comercials de màrketing personalitzat.

Figura: Estàndards IP involucrats en DVB-IPTV (versió 1.3 de l’estàndard).

 

Demostrador d’IPTV a l’EETAC

Amb la col·laboració d’i2Cat, que aporta la instal·lació d’antenes i l’accés a la seva xarxa de 10 Gbit/s, estem desenvolupant un escenari de proves o testbed de l’estàndard DVB-IPTV. En aquests moments disposem de dues antenes parabòliques, una de TV terrestre, i diverses targes receptores DVB-T, DVB-S i DVB-S2 instal·lades a un parell de servidors que corren Linux i el software (integrat o desenvolupat per nosaltres) que dóna accés al servei. També hem desenvolupat un prototip de client DVB-IPTV (el paper que faria el descodificador, però corrent sobre un PC Linux).

 

Figura: Escenari del testbed DVB-IPTV a l’EETAC / i2Cat

En aquests moments estem completant l’escenari a través de Treballs i Projectes Fi de Carrera en els següents àmbits:

 • Ampliació de les capacitats Broadband Content Guide.
 • Integració de TV 3D a l’escenari IP.
 • Implementació dels nous mecanismes de qualitat de servei: RTP Retransmission, AL-FEC, Raptor code…
 • Implementació del nou servei de descàrrega multicast fiable en temps no real (FLUTE).
 • Millora de la interfície gràfica del client DVB-IPTV, adaptació per Windows.
 • Integració del servei IPTV en un smartphone Android.

 

Quines són les innovacions?

A banda  del valor educatiu de disposar d’un escenari el més realista possible, i de poder veure com totes les tecnologies involucrades s’integren en l’estàndard DVB-IPTV, estem treballant en àrees innovadores com ara:

 • El desplegament d’un servei Broadband Conteng Guide pioner. BCG és la nova generació de la guia de programes (Electronic Program Guide, EPG) que avui dia teniu als vostres receptors de TDT, i que us dona informació simple com ara títol i sinopsi del programa, i durada.  BCG va més enllà i enllaça EPG amb Internet, permetent el desenvolupament de serveis avançats com ofertes personalitzades. Per exemple, estàs veient una pel·lícula i el sistema et podria suggerir fòrums de cinèfils on es debat el film, ofertes d’Amazon especials per comprar pel·lícules del mateix director o actor, cerques a Youtube, etc. En aquests moments disposem de la que creiem que és la primera implementació oberta de la infrastructura webservice d’aquest servei BCG sobre Apache/Axis (sense extensions comercials, per ara).

 

Per a més informació

Podeu trobar més detalls sobre les activitats DVB-IPTV de l’EETAC a un article publicat a la conferencia JITEL 2010 (Jornadas de Ingeniería Telemática), que podeu consultar a UPCommons.  Per més informació, o si voleu fer el TFC en aquesta àrea, contacteu amb el professor David Rincón.