Bitsquevolen

Blog divulgatiu en telecomunicacions i aeronàutica de la comunitat EETAC

By

Entrevista a Sebastián Galiano Molina: Diversió en el núvol

la foto_petita

En Sebastián Galiano Molina és titulat en Enginyeria Tècnica de Telecomunicació, esp. en Telemàtica, actual Grau en Enginyeria Telemàtica (Enginyeria de Xarxes i d’Internet) i Màster en sistemes de comunicació. Va arribar a l’Escola procedent del IES Baldiri Guilera del Prat de Llobregat. La seva carrera professional s’inicia a UPCnet, treballant en la plataforma Atenea. Després va buscar nous horitzons, ampliant els seus estudis a Suècia i Holanda on es va quedar a viure,  treballa a l’empresa Spilgames que ofereix diversió en forma de jocs per a més de 140 milions d’usuaris cada any.  En aquesta entrevista, entre altres coses, ens explica com ho fan: cloud-computing, virtualització, HTML5, …

Explica’ns una mica com vas començar…

Vaig començar a treballar quan encara estava estudiant a la escola. Primer com a becari al departament d´arquitectura de computadors de l’Escola. Aquesta primera feina em va servir per aprofundir els meus coneixements en sistemes operatius i serveis. Després, vaig començar a fer les pràctiques a UPCnet, empresa encarregada dels serveis telemàtics a la UPC. Aquí és on vaig començar la meva carrera com a enginyer.

 

Com va anar a UPCNet?

Durant els gairebé 3 anys que vaig a estar treballant allà, vaig treballar amb proves de càrrega amb la plataforma d’Atenea, per a fer-la més resistent davant la consulta impulsiva i concurrent de milers d’alumnes que volen saber les seves notes. En els projectes realitzats a la UPCnet, vaig poder veure conceptes tant pràctics com teòrics.

 

Però no et vas quedar aquí..

No, vaig decidir continuar la meva formació. Vaig deixar la feina per estudiar un màster en sistemes de comunicació a KTH Estocolm.

Després del primer any a Estocolm, vaig demanar a KTH fer el darrer semestres del màster a TU Delft ja que volia seguir viatjant. Allà, vaig fer una especialització en E-Bussiness i ICT management.

 

Vas trigar molt en trobar feina?
Dos mesos, just després de finalitzar el meu màster vaig trobar feina com enginyer de infraestructures IT a una empresa de jocs web anomenada Spilgames.

 

En què consisteix la teva feina?

A Spilgames tenim més de 140 milions d’usuaris l’any que es connecten a les nostres pàgines buscant entreteniment i diversió. Aquí aprofito tota la meva formació en disseny d’arquitectures de serveis telemàtics per, d’una banda, suportar una gran quantitat d´usuaris i d’altra, dissenyar sistemes que ens permetran treballar amb el nostre cloud.

 

Ens pots explicar quines tecnologies utilitzeu?

Spilgames té diversos websites per tot el món. En aquests portals s’ofereixen jocs flash per PC. També hi ha una versió mòbil dels portals que ofereixen jocs html5 i enllaços a la playstore dels jocs per a telèfons i tauletes.

L’arquitectura actual està basada en servidors amb màquines virtuals amb software VMWare ESX i servidors reals per les màquines que necessiten més rendiment. Com a l’empresa tenim el know how tecnològic, estem migrant cap a openstack, software de virtualització de lliure distribució que ofereix propietats interessants que no trobem en VMWare

Les nostres màquines corren sobre Scientific Linux, una distribució de Linux basada en RedHat.
Per nosaltres mantenir una arquitectura flexible i que s’adapti amb certa velocitat és molt important no només per sostenir el nostre creixement sinó però  també per poder aguantar pics de trànsit dels nostres usuaris arreu del món. Heu de pensar que tenim 200 milions de visitant únics, 3,5 milions de pàgines vistes per mes, arribem a  pics de trànsit de bandwidth de 20Gpbs i servim 3.0 petabytes de dades per mes.

Per oferir un servei tan massiu com el nostre fem ús de CDNs (Content Delivery Networks, http://en.wikipedia.org/wiki/Content_delivery_network) que repliquen els nostres continguts a tot el món evitant els colls d’ampolla que es podrien produir si tothom accedís a un únic punt de servei.

El darrer projecte en el que he estat treballant ha sigut per dissenyar i implementar l’arquitectura DNS (Domains Name System, http://en.wikipedia.org/wiki/Domain_Name_System) interna que ens permet treballar en un entorn amb múltiples centres de dades arreu del món.

A més, també em dedico a oferir petits projectes tecnològics de diferents àmbits a becaris internacionals per començar el seu trajecte d’inserció laboral.

 

Finalment, creus que vas sortir de l’Escola amb una bona formació?

Sí, la formació rebuda a l’escola va ser bàsica tant per a la meva feina actual a Spilgames com per la meva formació superior a Suècia i Països Baixos. Ha estat molt important per adquirir els coneixements que he aprés posteriorment.